Met behulp van radioactieve straling kan borstkanker nog nauwkeuriger worden geopereerd. Bij deze methode wordt een klein radioactief jodiumzaadje geplaatst in de borsttumor. Het jodiumzaadje geeft een lage dosis straling af, die niet schadelijk is voor de gezondheid.
In het UMC Utrecht is deze methode al beschikbaar, maar nu kunnen patiënten ook terecht in het Meander Medisch Centrum Amersfoort. Hierdoor is de tumor beter in beeld te brengen.
De toepassing gold alleen vrouwen die voorafgaand aan de borstoperatie eerst een chemokuur volgen. Sinds 2017 wordt de methode ook aangeboden aan patiënten met een tumor die niet aan de buitenkant van de borst te voelen is. Chemotherapie maakt doorgaans de tumor kleiner, waardoor het mogelijk kan zijn om een borstsparende operatie uit te voeren. Een kleiner geworden tumor is echter moeilijk te lokaliseren. Daar komt het radioactieve jodiumzaadje om de hoek kijken, die de plaats van de tumor aangeeft. Het wordt aangebracht in het midden van de tumor en blijft daar onbeweeglijk zitten. De chirurg spoort het jodiumzaadje tijdens de operatie op met een stralingsdetector. Vervolgens verwijdert hij de tumor met het zaadje.