Nu de wintermaanden er weer aankomen is het van groot belang, voor uw gezondheid, dat u voldoende vitamine D binnen krijgt.  Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat voldoende calcium in het lichaam opgenomen kan worden, dit is van belang voor het behoud van stevige botten en tanden.

Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol in een goede werking van het immuunsysteem. Niet voor niets werd vroeger aan kinderen tijdens de winterperiode regelmatig levertraan gegeven, naast de versterking van het immuunsysteem door vitamine D zorgde de aanwezige vitamine A in levertraan namelijk voor een goede weerbaarheid van de slijmvliezen. Nog een belangrijke eigenschap die vitamine D met zich meebrengt is dat een te laag niveau van deze vitamine zorgt voor een algemeen gevoel van moeheid en lusteloosheid.

De opname van vitamine D kan op twee manieren gebeuren, door voeding of via zonlicht maar beide mogelijkheden zijn eigenlijk voor grote bevolkingsgroepen beperkt. Middels diverse studies is namelijk gebleken dat we gemiddeld slechts 20% vitamine D uit onze voeding halen. Tot de voeding die vitamine D bevat behoren de vette vissoorten zoals haring, makreel en zalm, ook zijn sommige producten aangelengd met vitamine D zoals bepaalde zuivelsoorten.

Ook via zonlicht wordt gezien de breedtegraad waarin Nederland ligt buiten de zomermaanden om maar weinig vitamine D in het lichaam aangemaakt, daarom is het van belang om in de periode tussen oktober en juni een supplement in te nemen.

Vaak wordt bij bloedtesten namelijk een behoorlijk verlaagd vitamine D-niveau geconstateerd, dit geld met name voor bepaalde groepen die een verhoogd risico lopen omdat zij minder vaak in de zon komen. Denk daarbij aan bejaarden die niet vaak buitenkomen omdat ze bijvoorbeeld woonachtig zijn in een verzorgingstehuis. Ook wanneer iemand altijd bedekkende kleding draagt, zich regelmatig met zonnebrandcrème insmeert of een getinte c.q. donkere huidkleur heeft verloopt de vitamine D aanmaak via de zon moeizamer. Voor deze bevolkingsgroepen is het bijna altijd noodzakelijk dat ze het hele jaar door een supplement innemen van 50 mcg (2000 IE) aan vitamine D per dag. Voor de overige bevolkingsgroepen is het meestal voldoende als ze alleen een supplement van 50 mcg (2000 IE) per dag innemen in de periode van oktober tot juni.

Tot slot is bij de aanschaf van een vitamine D-supplement van belang dat altijd gekeken wordt naar een goede opneembare variant, dit is bijvoorbeeld in de vorm van druppels of capsules waar de vitamine D in een olie is opgeslagen. Vitamine D is namelijk een in vet oplosbare vitamine die in deze vormen prima door het lichaam opgenomen wordt zodat u weer wat vitaler de winter door kunt komen.