Colon Hydrotherapie

In Natuurgeneeskundig Gezondheidscentrum De Heelhoeve zullen wij in 2010 een bijzonder behandeling op het gebied van interne lichaamsreiniging toevoegen, die tot doel heeft om het lichaam te ontdoen van schadelijke en toxische stoffen. Het betreft Colon Hydrotherapie. Hieronder vindt u van de behandeling een uitgebreide beschrijving.

Wat is Colon Hydrotherapie?
Colon Hydrotherapie ook wel (hoge) darmspoeling genoemd, is een therapie waarbij de dikke darm (colon) over de gehele lengte met water op lichaamstemperatuur wordt gespoeld, eventueel met een massage van de buik. Een darmspoeling heeft als functie het reinigen van de dikke darm. Vervuiling van de dikke darm zorgt vaak voor gezondheidsproblemen.

Algemeen
Deze vervuiling ontstaat door ons voedingspatroon (met veel vlees), gebrek aan beweging en stress. De aanwezige vervuiling is in de loop van de jaren opgebouwd en blijft als het ware aan de darmwand plakken. Deze laag wordt steeds dikker en houdt giftige stoffen vast. De laag wordt ook wel “slakken” genoemd, vandaar de ook wel gehoorde term voor reinigen: ontslakken. Doordat de dikke laag vervuiling de gifstoffen vasthoudt worden deze niet afgevoerd. Bovendien verkleint de laag de werkzame oppervlakte van de darm. Een darmspoeling kan deze laag verwijderen waardoor de darm weer goed kan functioneren, goede stoffen kunnen worden opgenomen en kwalijke gifstoffen worden afgevoerd.Voor een goede gezondheid is het van belang, dat elke cel in ons lichaam gezonde voeding krijgt. Daarom zijn onze eetgewoontes in grote mate bepalend hoe wij ons voelen. Algemeen is een ‘gezonde darm’ een voorwaarde voor een goede gezondheid. Ons lichaam kan zeer sterk verontreinigd worden door het ophopen van afvalstoffen. De dikke darm speelt de meest belangrijke rol bij het uitscheiden van deze afvalstoffen. Ongemerkt kan een verkeerd functionerende dikke darm leiden tot zeer uiteenlopende klachten. Het reinigen van de dikke darm kan dan ook bij een groot aantal klachten uitkomst bieden.

Waarom Colon Hydrotherapie?
Het is bekend, zowel in de alternatieve als de moderne geneeskunde, dat een “gezonde dikke darm” (colon) een voorwaarde is voor een goede gezondheid. Een gezonde dikke darm betekent echter veel meer dan een probleemloze stoelgang. In de dikke darm spelen zich vele processen af, die ongemerkt invloed uitoefenen op het gehele lichaam.

 • Enkele belangrijke ziekmakende factoren voor de darm zijn:darm2
 • slechte samenstelling van de darmflora (te weinig, te veel of verkeerde micro-organismen);
 • eventueel half of niet verteerde voedselresten;
 • afvalstoffen die aan de darmwand vastkleven (slakken);
 • verhoogde of verlaagde peristaltiek;
 • verslapping van de darmspieren, etc.

 

Oorzaak
Dit evenwicht wordt gestoord door gesteriliseerd en gedenatureerd voedsel met weinig ballaststoffen (vezels), overmatige vet-, suiker- en eiwitconsumptie, conserveermiddelen en chemische toevoegingen zetten we de darm permanent onder druk en niet te vergeten ook door bepaalde medicijnen m.n. penicilline, prednison, en anti-depressiva. Weinig kauwen, te gehaast en onregelmatig eten, evenals psychische problemen veroorzaken darm- en spijsverteringsstoringen. De meest voorkomende gevolgen zijn obstipatie, winderigheid en een opgeblazen gevoel in het lichaam. Het gevolg is een afname van onze weerstand, omdat 80% van onze weerstand bepaald wordt door het goed functioneren van onze darmen. Als gifstoffen niet goed meer afgevoerd worden, zal dit vorming van gifstoffen tot gevolg hebben, die via de darmwand in de bloedbaan terecht komen, bijvoorbeeld: ammonia, urinezuur, nitosamine, boterzuur, putrescine. Deze stoffen kunnen op allerlei plaatsen in het lichaam klachten veroorzaken. Een sterk vervuilde darm is niet meer te zuiveren met andere middelen dan met deze darmspoelingen. Laxeermiddelen bieden slechts tijdelijk soelaas en pakken de oorzaak van het probleem niet aan. Als u daarmee begint zit u er ook meestal (levens)lang aan vast.Colon Hydrotherapie brengt hier een grondige verandering in; het reguleert de peristaltiek van de darm en de spanning in de darmspieren; het ontrekt aan de darm- en via de slijmvliezen en het bloed ook aan de rest van het lichaam – de aanwezige gifstoffen; het verhelpt ziekten die ogenschijnlijk niets met de dikke darm te maken hebben. Hierdoor verdwijnen of verminderen de klachten en wordt energie aan het lichaam terug gegeven. Colon Hydrotherapie kan ook preventief toegepast worden, of in combinatie met een vastenkuur.

Indicaties voor Colon Hydrotherapie zijn bijvoorbeeld:

 • diarree (acuut of chronisch);
 • ziekte van Crohn;
 • obstipatie (acuut of regelmatige verstopping);
 • spastisch colon en divertikels;
 • spijsverteringsproblemen;
 • winderigheid;
 • slechte adem, beslagen tong en onaangename lichaamsgeuren;
 • candida;
 • parasitaire infecties;
 • astma en andere longaandoeningen;
 • ziekten van hart en vaten;
 • chronische ontstekingen;
 • virale infecties;
 • sommige allergieën;
 • huidaandoeningen (o.a. acne);
 • hoofdpijn, zelfs migraine;
 • stofwisselingsziekten zoals reuma, artrose, vetzucht, suikerziekte;
 • chronische vermoeidheid en concentratiestoornissen;
 • slechte doorbloeding van huid en ledematen (b.v. koude voeten);
 • overgewicht;
 • allerlei andere onduidelijke (vage) klachten.

 

Darmspoeling zijn ook aan te raden:

 • na gebruik van antibiotica;
 • in het kader van een reinigingskuur;
 • preventief, als men de giftige stoffen uit de dikke darm wil laten verwijderen.

 

Hoe gaat Colon Hydrotherapie in zijn werk?
Colon Hydrotherapie is een therapie waarbij de dikke darm over de gehele lengte, dus tot aan de dunne darm, gespoeld wordt met gefilterd water op lichaamstemperatuur. Bij de cliënt wordt, liggend op de zij, op een behandelbank, via de anus in de endeldarm een dunne canule ingebracht waar twee buisjes aan vast zitten (u voelt hier niets van), deze zijn verbonden met het speciaal geavanceerde Colon Hydrotherapie apparaat. Een buisje voert water aan en de andere buis voert water, slijm, toxinen, parasieten, afvalstoffen en ontlasting af. De canule, de dunne- en dikke buis zijn steriel verpakt en uiteraard bestemd voor eenmalig gebruik. Na het inbrengen gaat de cliënt op de rug liggen, wordt toegedekt met een grote handdoek en/of molton (en kan de behandeling beginnen. Het toestel geeft constant informatie over de temperatuur van het water en de druk in de endeldarm. Onze apparatuur onderscheidt zich door moderne techniek, exacte indicatie van het verloop van de behandeling en biedt de hoogste mate van veiligheid. Het lichaamswarme water stroomt gedurende 1.5 minuut onder lage druk in de darm, dan wordt de afvoer opengedraaid en kan de darminhoud wegstromen. De losgekomen afvalstoffen worden door de afvoerlang via een kijkvenster afgevoerd. Van u wordt alleen gevraagd, dat u zich op de gebeurtenissen concentreert en zich ontspant. Meer is niet nodig. Aandrang die optreedt, zal vanzelf wegtrekken. Doordat het systeem gesloten is, wordt er geen enkele onaangename geur waargenomen. Het is absoluut hygiënisch en reukvrij. De procedure van inlopen en weg laten stromen zal een aantal malen herhaald worden, waarbij iedere spoeling een hoger deel van de dikke darm wordt bereikt. Zo wordt uiteindelijk de hele dikke darm gereinigd. Het afwisselend inlopen en uitdrukken van het water, masseert de spierwand van de dikke darm waardoor de natuurlijke darmfunctie wordt geactiveerd. Om de darm te prikkelen kan ook met iets kouder water dan de lichaamstemperatuur worden gespoeld. De laatste spoeling is met olie en een kruiden/mineralenmiddelen en zorgt voor extra voeding voor de darm en voorkomt uitdroging. In veel gevallen zijn drie behandelingen voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. Bij langdurige klachten/ziekten is het echter mogelijk dat er meerdere behandelingen nodig zijn. Het aantal behandelingen die u nodig heeft voor preventief schoonhouden hangt af van uw gezondheid en conditie. De behandeling duurt ongeveer drie kwartier tot een uur en zal niet alleen op de hoofdklacht zijn uitwerking hebben, maar zal tevens leiden tot een algemene verbetering van vitaliteit, veerkracht en doorbloeding van het lichaam. De behandeling is pijnloos en wordt als weldadig en ontspannend ervaren. Voorafgaand aan het consult wordt de diagnose gesteld. De behandeling kan pas plaats vinden, nadat tijdens een voorafgaand consult de diagnose is gesteld en eventuele contra-indicaties zijn uitgesloten.

Voorbereiding op een darmspoeling
Gebruik een dag voor de behandeling bitterzout. Dit om de dunne darm te reinigen en de dikke darm van de eerste ontlasting te ontdoen. Een afgestreken eetlepel ’s ochtends een uur voor het lichte ontbijt met een kwart liter water (of zoethoutthee) opdrinken. Gebruik op de dag van behandeling een lichte maaltijd (bijvoorbeeld Biogarde) en drink geen koffie, dit i.v.m. mogelijke darmkrampen.

Na de behandeling
Nadat het spoelen is beëindigd, wordt de canule verwijderd. In alle rust kan u rechtop komen, eventueel even blijven zitten en kunt u naar het toilet om resterend water kwijt te raken. Hierna kan de u zich opfrissen en aankleden. Met een kopje thee of bouillon rust u even uit en kan aansluitend naar huis. Meestal worden probiotica (gezonde darmbacteriën) geadviseerd, voor de opbouw van de gezonde darmflora. Dit is via De Heelhoeve verkrijgbaar.

Tijdens de nabespreking worden dieetadviezen gegeven en zal desgewenst een volgende afspraak gemaakt worden. In de meeste gevallen zal binnen twee tot vijf dagen na de behandeling de stoelgang in een goed, natuurlijk ritme komen.

Gebruik een lichte maaltijd en drink geen koffie op de dag van de darmspoeling in verband met mogelijke darmkrampen. Gebruik goede probiotica (dit is in de praktijk van De Heelhoeve te verkrijgen), dit om de darmflora aan te vullen.

Resultaat van Colon Hydrotherapie
Door Colon Hydrotherapie wordt een diepe en grondige reiniging van de dikke darm bewerkstelligd en wel tot in de diepere plooien. Ook worden gassen, slijm, schadelijke bacteriën, schimmels, parasieten, gif- en afvalstoffen met de ontlasting verwijderd, waardoor de beweging van de darm makkelijker wordt, de vertering van het voedsel en de opname van voedingsstoffen verbetert.

Een gezonde darm vormt de basis voor een gezond lichaam. Veel mensen met een regelmatige stoelgang nemen automatisch aan dat hun darmen in een gezonde conditie zijn. Men verwacht dan ook niet direct baat te hebben bij het reinigen van de darm. Niets is echter minder waar. Ervaring op het gebied van darmreiniging heeft ons veel geleerd. Colon Hydrotherapie kan ter voorkoming van klachten en ziekten worden toegepast, al dan niet met (sap)vastenkuur.

Prijs per behandeling
De kosten per behandeling zijn € 80,-. Voor een volledige reiniging zijn ongeveer drie tot vier behandelingen nodig. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden de behandelingen.

Ook kunnen ontlastingstesten gedaan worden. Er wordt dan getest op bacteriën, enzymen, schimmels en parasieten